Néhány tudnivaló a tárgyi eszközökről

Talán nem mindenkinek van részletes ismerete arról, hogy egy pályázat logikája hogyan működik, milyen feltételrendszernek lesz részese az, aki pályázatot ad le és nyer el. Szeretnénk összegyűjteni néhány tudnivalót a tárgyi eszközök (hangszerek, egyéb beszerzett eszközök) vonatkozásában, amelyet úgy gondoljuk, hogy a pályázat kapcsán tudni érdemes.

Ámbár úgy tűnhet, már-már itt is van a karácsony, és itt a lehetőség azt kívánni, amit csak szeretnénk, minél nagyobbat, drágábbat, szebbet, ezt a képet szeretnénk kicsit árnyalni a felelősségek tekintetében. Mert igaz persze, hogy nagyszerű és talán nem hamar visszatérő lehetőség adódott a zenekarok számára, azonban fontos, hogy lássuk a teljes képet, hogy tisztában legyünk azzal, hogy pályázatban való részvétellel milyen felelősséget vállalunk.

A pályázat során beszerzett eszközök (kivétel nélkül) a pályázó szervezet (plébánia, egyházközség stb.) tulajdonát képezik. Ők fogják megvenni, de a pályázat elszámolásában részletesen be is kell mutatni a felhasználást: számlát, kifizetési bizonylatot megküldeni, és bizony a nagy értékű (100.000 Ft felett) eszközök esetében tárgyi eszköz kartont (mint leltárra vételt igazoló bizonylatot) is be kell mutatni. Ez nem jelenti azt, hogy a hangszert nem szabadna hazavinni, hiszen az a legjobb, ha otthon gyakorolnak rajta a zenészek, azonban jelenti azt, hogy elérhetővé kell tenni ellenőrzés esetén, be kell tudni mutatni, és legfőképpen nagyon vigyázni kell rá.

A beszerzett eszközök – mint a kiírás tartalmazza – nem elidegeníthetőek, nem eladhatóak 5 éven belül. Ez idő alatt a hangszernek nem csak ott kell legyen, de használva kell legyen a pályázat támogatásával összhangban, és bizony karban kell legyen tartva.

A pályázat során beszerzett eszközök a fenntartási időszak (fenti 5 év) alatt nem selejtezhetőek, a rendeltetésszerű használatot akadályozó sérülés (összetörik, beázik, kiég, bármi miatt tönkremegy), vagy elvesztés/lopáskár esetén a pályázónak pótolnia kell, lehetőség szerint azonos eszközzel vagy az eredetivel azonos funkcióval, jellemzőkkel, minőséggel bíró eszközzel. Ez komoly felelősséget ró a használóra, hiszen pályázat során olyan eszközöket szerezhet be, amelyet saját forrásból nem lenne lehetősége, azonban azokért az eszközökért anyagi felelősséget kell vállaljon. (Fentiek nem teljesülése, az eszköz hiánya vagy használhatatlansága esetén a pályázati támogatást a támogató visszaigényelheti.)

Mindezzel nem elrettentetni szeretnénk senkit, hanem a felelősségteljes, bölcs döntések meghozatalát segíteni. Talán van, akinek mindez magától értetődő, de hátha van aki nem így tekintett eddig erre a lehetőségre… akkor miattuk megérte mindezt kifejteni. Jó pályázást!